tirsdag 20. oktober 2009

Villsausanking!

Ei helg i oktober er det noe underlig som skjer på øya Røstøya i Sør-Trøndelag. Der bor det nemlig ca 200 villsauer som lever helt fritt og formerer seg som de vil. For at de ikke skal bli for mange må sauebonde Rolf Arild sende noen til slakteriet hver høst. Trist men helt nødvendig. Og selv om det ender tragisk for noen er det en spennende opplevelse for oss mennesker å være med på å jage og sanke sauer.Sauebonden er Jørgens pappa, så Jørgen er en erfaren sauesanker, mens Siri søstra mi og jeg etterhvert har fått to og tre års erfaring. 10. oktober var det duket for årets saueeventyr...
Og det kan du lese og se bilder fra på den fantastisk flotte bloggen til Siri!
http://sirivaagan.blogspot.com/2009/10/10.html


Fakta om villsauen:

Villsauen er blant de eldste sauerasene i nord-Europa. Den greier seg på egen hånd året rundt. Driftsformen er kanskje så gammel at den går helt tilbake til steinalderen. Villsauen er elegant, småvokst og spenstig. Den kan være vanskeleg å få øye på, for fargen på ulla gjø at den går i ett med naturen.

Villsauen liker seg best i ulendt, nesten uframkommelig terreng. Kjøttet er mørt og saftig og har en viltsmak som gjør at det ikkje kan sammenlignes med annet sauekjøtt.

Villsaueholdet er i dag i sterk ekspansjon, fra nesten utryddelse i midten av femtitallet til idag hvor vi har oppimot 20 000 dyr. Kjøttet er ettertraktet, men foreløpig er det gjort lite for å utnytte mulighetene som ligger i andre produkter som ull, skinn, horn og i forhold til turistnæring og eksport.

1 kommentar: