torsdag 31. juli 2014

Skottland.

 

IMG_9242

Etter en fortreffelig frokost med Knut og Berit fra Belle over på besøk, heise vi seil fra Dun Laoghaire mot Skottland. Vi bestemte oss likevel for å få med oss en siste bit av Irland og stoppet på øya Rathlin. Det angrer vi ikke på.

IMG_9248

Med litt over hundre innbyggere er det et tett øysamfunn. Innbyggertallet øker nok litt om sommeren, og det kommer mange besøkende med fergen på dagsbesøk, for grilling og piknik. Det virker som det er stas å få utenlandske seilere på besøk, for folk var nysgjerrige og vennlige. Så hjalp det kanskje oss at helgen før hadde det vært et kjempestort norsk vikingeskip der, Osebergkopien…., med tretti spennede folk ombord. Vi ble i allefall vel mottatt og straks invitert med på diverse arrangement.

 IMG_9259

Vi tok syklene fatt for å få med oss modellbåtregatta. Disse flotte båtene er hjemmelagd og ikke fjernstyrte. Tradisjonen er over hundre år gammel. Seilene trimmes før båtene settes på vannet. Så må deltageren løpe rundt til den andre siden av vannet for å trimme seilene til neste legg. Ikke alltid like enkelt skulle det vise seg.

 IMG_9261 IMG_9258

IMG_9263

Jeg heiet på båten med de røde seilene. Det ble en bommert for det var den eneste båten som endte med å bryte, Jørgen derimot heiet på denne skjønnheten av en båt, og den vant.

 IMG_9268 IMG_9272

Så sykler vi hjem igjen for å kle oss opp til dans. Vi ble nemlig også invitert på Caeli.

 IMG_9274

Det vil si dans på lokalet, hvor man danser irsk folkedans. Kan beskrives som gammeldans med innslag av riverdance. Og her var det ingen kaffe, ingen bord å sitte ved, og ingen alkohol. På alle mulige måter kun lagt opp til dans. Så ser du oss i mylderet? Da vi kom var det ennå litt tidlig, og de fleste i lokalet var femti pluss pluss. Ja ja tenkte vi, det kan jo bli gøy likevel. Men da kvelden kom godt i gang var klientellet alt fra tre til nittitre. Dansene varierte fra å likne på polynese til en blanding av reinlender og linedance. Alle ganske lettforståelige med repitisjoner. Prestasjonene var blandet og de drevne var mer enn villig til å lære bort. Man danset parvis eller i grupper, og vi danset like ofte med andre som med hverandre. Med andre ord kjempegøy!

IMG_9277

Vi tuslet fornøyde hjem i totiden, totalt edru, kun foret på søte kjeks og en stående kopp te. Og heste seil to timer senere på grunn av de kraftige tidevannstømmene i området….Skottland her kommer vi.

IMG_9281

Første stopp i skottland var Bagh a’Ghnoic Mhaoileanaich. Prøv og uttale den du! Flott ankring ved en stor sandstrand. En trygg stopp for kvelden.

IMG_9314IMG_9321 IMG_9308

Sauer har de også i Skottland og fint vær! VI var heldige da vi var i Skottland i fjor og hadde ikke turt å håpe på like knall vær denne gangen. Frem med bikinien igjen gitt! Vi har kanskje vært litt misunnelige på dere der hjemme som har hatt tretti grader i ukesvis. (Ja da, ja da, vi vet vi ikke har noe å klage på. :)

IMG_9322

Og så var det disse borgene og slottene da…

 IMG_9326

De bare må utforskes. Eller hva sier du Jørgen? Vi tar en titt på ruinen av Castle Tioram.

IMG_9331 IMG_9344 IMG_9345

“Vil du værra borgfrua mi?” spør Jørgen. Jeg trives nok best som båtfrue for tida, med framtidsplaner om å bli husfrue. Så selv om denne borgen var perfekt i fasong og størrelse, og plassen er flott, må du nok bo her alene Jørgen…

STD_9356_stitch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9365

Neste stopp. Unskyld, neste slott…på øya Rum.

IMG_9390

Det var litt for nymotens. Men her er det også fint å gå tur, bade og grille!

 IMG_9394 IMG_9397 Er det kaldt tro? Hmm ikke helt som i Karibien, men utrolig deilig!IMG_9400IMG_9402 IMG_9405 IMG_9409

Fordi jeg padler fortest må jeg ta grillen. Hvem har bruk for jolle forresten, ikke vi, for vi har kajakk. Og et tips til dere som vil seile på langtur, men ikke har tid til “jorden rundt” eller Karibien… Skottland har noen av de flotteste ankringene jeg har vært!

STF_9421_stitch2

 

 

 

 

 

Dette er Lock Scavaig på øya Skye. Så å plutselig var vi i fjellheimen gitt. For oss sjørøvere er det like greit at fjellheimen starter fire meter over havet. :)

IMG_9425

Men vi liker å plukke noen fjelltopper også så vi setter kurs for Sgurr na Stri. En fjelltopp som er uttalt å ha Storbritanias flotteste utsikt, selv med sine beskjedne 500 meter over havet. Hva tror dere? Jeg tror det skal noe til å finne noe flottere.

STG_9459_stitch

 

 

 

 

 

IMG_9442 IMG_9446 

IMG_9470

På tur opp traff vi ingen andre mennesker, men en ørn kom og hilste på, og vi traff fire rødhjort.

IMG_9432 

IMG_9439IMG_9435 

Deilig med et ferskvannsbad når en kommer ned.

IMG_9478

Her var det verdt å bli noen dager. Så neste dag bar vi kajakkene våre opp den korte elven og padlet på det store vannet.

IMG_9586

IMG_9497 IMG_9513

IMG_9511

På turen traff vi igjen kompisene fra dagen før. Flere av dem faktisk.

 IMG_9517

I enden av vannet tok vi beina fatt innover dalen. Denne gangen hadde vi med kikkert, så vi tok like gjerne lunsjen med flere rødhjort som underholdning. Litt kreativ bruk av kikkerten og plutselig har du en telelinse.

IMG_9527 IMG_9534

Lenger opp i dalen fant vi en flott bekk med dype små jettegryter og en passende kulp for dagens bad. Godt forberedt med shampo i sekken.

 IMG_9555 IMG_9556

IMG_9558 IMG_9563   

Tredje dagen hadde vi brukt opp finværet for denne gang. Vi dristet oss ut på tur denne dagen også. Turen ble ikke så lang på grunn av regnet, men lunsj ute i det fri er uansett deilig.

IMG_9600IMG_9597  IMG_9603

Og så må vi bare besøke et siste slott før vi forlater Skottland, og setter kurs for Orknøyene. Eilean Donan er et slott som ble restaurert mellom 1910-1930. Det er en av Skottlands severdigheter, og man får sett mye inne i slottet også.

IMG_9627

Vi ankret opp like utenfor slottet kvelden før og var tidlig ute neste dag, for å prøve å unngå den verste køen med bussturister.

 IMG_9631 IMG_9632

IMG_9641

Det var egentlig ikke låv å ta bilder inne i slottet, men Jørgen skremte kona på grovkjøkkenet så fryktelig at det bare måtte dokumeteres.

 IMG_9644IMG_9643

Dette slottet falt nok også i smak for Jørgen, men du får nok nøye deg med noen skyteskår på prestegården etter hvert. Nå bærer det til Orknøyene! STB_9647_stitch

2 kommentarer:

  1. Når beregner dere å returnere til Norge?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Sindrus. Jeg er treig til å svare. Du har sikkert sett at vi allerede er tilbake i Norge. Vi prøver å runde Stad på fredag. Du kan følge oss på Marinetrafic.com.

      Slett